Lokaal vet verbranden: feit of fabel?

Het zou uniek zijn als je Instagram opent en je helemaal geen foto ziet van allerlei slanke dames met ronde billen en gespierde mannen met bizarre abs. Terwijl jij rustig in de spiegel kijkt en je vooral net die ene plek ziet waar jij het liefst wat vet kwijt zou willen.
En dan komt juist weer een of andere influencer om de hoek met een wondermiddel of wonderdiëet die al het vet zonder enige moeite zal laten verdwijnen!
Op dat moment kom je al direct bij de veel gestelde vraag: Kun je lokaal vet verbranden?

Een van de meest gemaakte fouten is dat men denkt plaatselijk te kunnen afvallen. Zo denken veel mensen dat je door middel van buikspiertraining je buik vet kunt verliezen. Jammer genoeg werkt het lichaam niet helemaal zo.
Om vet te verliezen op die plekken zul je over je gehele lichaam moeten afvallen en waarschijnlijk meer dan je denkt.
Bij de een slaat het vet zich meer op bij de heupen en bij de ander bij de buik. Dit maakt het lastiger om lokaal vet te verliezen op diezelfde plekken.

Als je een specifieke spiergroep traint, dan laten de vetcellen rondom die spiergroep vet los, waardoor dit in de bloedbanen terecht komt. De vetcellen die verder weg van die spiergroep zitten, laten op dat moment wat minder vet los. Maar dat het vet in je bloedbanen terechtkomt, betekent nog niet dat het dan ook verbrand wordt… Het is mogelijk dat het vrijgemaakte vet weinig tot niet verbrand wordt, en dat het dan weer opgeslagen wordt in dezelfde vetcellen als voorheen.

Ondanks dat de media je graag anders doet geloven, kun je niet lokaal vet verbranden en is afvallen in feite dus niet heel ingewikkeld.

De key tot gewichtsverlies is een ‘negatief energiebalans'. Dit betekent in de praktijk niet veel meer als: minder energie binnen krijgen en meer energie verbranden.
- Kortom: minder eten en meer bewegen!
Niet erg sexy of goed te verkopen, maar wel effectief!
De hoe en wat over hoe je dit kunt gaan bereiken is in de praktijk natuurlijk wat lastiger. Maar daar kunnen wij bij Health First Club jou bij helpen!

Heb je vragen en/of wil je meer info op het gebied van personal training, groepstraining, fitness, boksen, yoga EMS training, sportvasten, voeding en nog veel meer? Dan zit je bij ons correct!
Neem vrijblijvend contact met ons op of kom langs in onze prachtige sportclub in het centrum van Eindhoven!