Het compenseren van calorieën

Op het moment dat je een dag te veel hebt gegeten. Ga je de dagen erna expres minder eten om je teveel aan calorieën te compenseren?

Of op het moment dat je uit eten gaat. Ga je dan de hele dag bewust weinig eten, zodat je ’s avonds lekker los kan gaan in het ‘All You Can Eat’ restaurant?

Over de manier van compenseren wordt vaak positief gesproken. Ze zijn ook niet perse verkeerd. Maar wij bij Health First Club raden ze vaak af. Vooral wanneer je op lange termijn een gezonde relatie met voeding wilt bereiken. Ik zal je uitleggen waarom:

Het klinkt vrij logisch om je calorieën op te sparen, zodat je later meer kunt eten. Of om minder calorieën te eten wanneer je over je caloriebudget heen bent gegaan. Maar je maakt juist je gedragsverandering op lange termijn moeilijker door het allemaal te compenseren.

Er zijn twee dingen nodig om dit te veranderen:
- Je gewenste gedrag zoveel mogelijk herhalen
- Zelfcompassie (begrip voor je fouten)

Het aanleren van gedrag is gebaseerd op het herhalen van het gewenste gedrag. Wil je op een gezondere manier omgaan met je voeding? Dan is het van belang dat je dat specifieke gedrag zo vaak mogelijk herhaalt.

Stel je eet een keer buiten de maat. Dan heb je al één keer ander gedrag vertoond dan gewenst. Ga je dan vervolgens bewust heel weinig eten, dan vertoon je die dag wéér ander gedrag dan je eigenlijk wenst. Pas de dag dáárna, wanneer je weer ‘normaal gaat eten’ begin je weer je normale patroon te herhalen.
Op het moment dat je direct na de uitschieter weer je normale voedingspatroon toepast? Dan zit je weer veel sneller in je gewenste patroon. Dan hoef je jezelf dus ook niet mentaal te straffen door jezelf uit te hongeren.

Oftewel: ga je uit eten? Eet dan je maaltijden die je vooraf normaal ook eet. Dan zit je natuurlijk ook niet met een gigantische honger in het restaurant waardoor je alle remmen losgooit.

Heb je per ongeluk te veel gegeten? Ga het niet compenseren! Pak de dag erna je normale patroon gewoon weer op zonder een schuldgevoel et cetera.

Heb je vragen en/of wil je meer info op het gebied van personal training, groepstraining, fitness, boksen, yoga EMS training, sportvasten, voeding en nog veel meer? Dan zit je bij ons correct!
Neem vrijblijvend contact met ons op of kom langs in onze prachtige sportclub in het centrum van Eindhoven!