Het belang van water

Wanneer je veel sport is het van belang om genoeg water te drinken. Het overmatig transpireren kan leiden tot vochtverlies en dehydratie wat weer de prestaties onder druk kan zetten. Over de impact van het teruglopend prestatievermogen in relatie tot duursport en krachttraining lees je hieronder meer. Laten we eerst dieper ingaan op hoeveel water je moet drinken en wat de beste tijden zijn om vocht tot je te nemen.

 

Het belang van water

Water speelt naast de inname van de juiste hoeveelheid eiwitten, vetten en koolhydraten een belangrijke rol om je doelstellingen te behalen. Water kan in de basis als een vierde macronutriënt beschouwd worden en dient aan de basis te staan aan de inname en voorziening van je vochtinname. Indien je jouw lichaam en organen optimaal wilt laten werken is het van belang om voldoende water te drinken. Ons lichaam bestaat voor ruim 70 procent uit water. Welke rol speelt water verder precies bij krachttraining, spierkracht en spiermassa? Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vocht?

 

Hoeveel water moet je drinken?

Er zijn natuurlijk verschillende bronnen van vocht maar water is wel de beste keuze om je vochtniveau aan te vullen. Wanneer je door een zware lichamelijke activiteit zoals een training of een wedstrijd veel zweet verlies je substantieel veel vocht. Daarom is het advies om tijdens de training tussen de 150 en 250 ml te drinken per 10 a 15 minuten. Als sporter is het advies om per dag zo’n 3 liter water te drinken, zeker op dagen dat je sport. Als niet sporter ligt het advies van het voedingscentrum op 2 liter

Naast zweet is water ook onderdeel van je bloed, urine en andere lichaamsvocht. Het werkt als transportmiddel in het lichaam en houdt het lichaam op temperatuur. Dit noemt men Thermoregulatie.

Hoeveel water je verliest en hoeveel water je moet drinken is van een aantal factoren afhankelijk. Zo speelt natuurlijk de temperatuur een grote rol. Indien het warm is transpireer je meer en is de kans groot dat je meer moet drinken om je vochtvoorraad weer aan te vullen. Daarnaast speelt de luchtvochtigheid ook een rol. Indien deze hoger is dan gebruikelijk zul je dat merken en dien je ook meer te drinken. Als je gaat trainen spelen de duur van de inspanning en de intensiteit een belangrijke rol. Een halve marathon rennen doe je niet met slechts 1 slokje water voor de start.

 

Wanneer moet je water drinken?

Begin altijd met een goede vochthuishouding. Dus start elke sportieve activiteit met voldoende water, maar zorg ervoor dat je niet teveel hebt gedronken. Tijdens het trainen ga je als het goed is zweten en verlies je vocht. Dit kun je aanvullen door op de momenten die zich daarvoor lenen goed te drinken. Wacht niet tot je dorst krijgt want dan is het vaak te laat en leiden je sportieve prestaties hier wellicht al onder.

 

Invloed van water op spierkracht

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan die hebben aangetoond dat een tekort aan water voor duursporters een negatief effect kan hebben op de sport prestaties. Dit verschilt overigens erg per persoon. Indien we inzoomen op de invloed van water op spierkracht zien we verschillende uitkomsten van diverse onderzoeken. Er zijn onderzoeken geweest die geen effect aantoonden op de spierkracht bij een vochttekort. Zo is er in een onderzoek bij het uitvoeren van de leg extension nauwelijks invloed op de spierkracht bij een vochttekort. Maar in dat zelfde onderzoek zag je dat bij het uitvoeren van de squat de prestaties zwaar verminderd waren. Er kan dus met een beperkte zekerheid gesteld worden dat voldoende water inname tijdens het krachtsporten impact heeft op de spierkracht.

 

Invloed van water op hormonen

In hetzelfde onderzoek een jaar later hebben de onderzoekers gekeken naar de relatie tussen vocht en de hormoonhuishouding tijdens de training. Uit deze onderzoeken kwam naar voren dat een vochttekort geen gunstig effect heeft op je hormoonspiegels. Zo bleek dat het niveau testosteron en groeihormoon tijdens een vochttekort aanzienlijk lager zijn ten opzichte van de controlegroep met een normale vochtbalans.

 

Kun je teveel water drinken?

Het antwoord of je teveel water kunt drinken is, ja! Er bestaat zelfs zoiets als watervergiftiging. Indien je rekening houdt met een aantal zaken bij het drinken van water voor een grote sportieve activiteiten zoals bijvoorbeeld een marathon, dan kan er weinig fout gaan. Tijdens een marathon verlies je naast veel vocht ook natrium. In 1 liter zweet zit ongeveer 1 tot 5 gram zout. Dit raak je dus ook kwijt. Wanneer je na de marathon je vocht reserves weer aanvult, door water te drinken, vul je niet de natrium voorraden weer aan. Dit kan leiden dat het natriumgehalte in het bloed erg laag wordt, wat kan leiden tot Hyponatriëmie. Dit kan ontstaan door te weinig natrium in het lichaam of wanneer er teveel water in het lichaam aanwezig is. Het is niet zo dat je meer vocht gaat vasthouden wanneer je teveel water drinkt. Meer vocht vasthouden heeft weer andere oorzaken.

 

Water smaakt vies?

Om nu te zeggen dat water vies smaakt, gaat te ver. Echter het is moeilijk om te zeggen waar water nu eigenlijk naar smaakt? Eigenlijk naar niets! Wanneer je nooit gewend bent om water te drinken, kan ik me inderdaad voorstellen dat je niet op 2 liter water drinken per dag zit te wachten. Je smaakpapillen zijn dit niet gewend, dus hebben hier ook “moeite” mee. Na jarenlang frisdrank of sapjes drinken zijn deze namelijk verwend en willen niet anders meer. Deze dranken bevatten namelijk ook suikers die een verslavende werking hebben. Ook voor je smaakpapillen!

Wat nu als water lekker smaakt? Zou het dan makkelijker zijn om voldoende water te drinken? Wanneer water beter smaakt (je eigen favoriete smaak) dan zal iedereen aan de 2 liter per dag komen. Dit geldt trouwens niet alleen voor water. Wat nu als groente naar taart smaakt? Reken maar dat iedereen genoeg groente binnen krijgt.

Het is dus nu alleen nog maar zaak om water lekkerder te laten smaken. De meeste simpele manier is om er smaakstoffen aan toe te voegen.

 

Op de onderstaande foto’s vind je een overzicht van tips om water beter te laten smaken. Je hebt dan helaas geen smoesje meer om niet genoeg water te drinken!

 

Conclusie

Er zijn meerdere onderzoeken geweest die de invloed van een vochttekort ook wel “hypohydratie” hebben aangetoond als het gaat duurvermogen, dus inspanningen van langere tijd op middelmatige intensiteit. Hierbij is aangetoond dat een vochttekort een negatieve invloed heeft op sportieve prestaties hoewel er grote verschillen van persoon tot persoon zijn.

Gaat het echter om de invloed van vocht en een vochttekort op inspanningen met hoge intensiteit waar vooral spierkracht voor korte duur voor nodig is, verschillen de onderzoeken nogal van uitkomst. Sommigen toonden een negatieve invloed op prestaties aan. Andere toon geen effect aan en zien dus geen verschil in prestaties.

Heb je vragen en/of wil je meer info op het gebied van personal training, groepstraining, fitness, boksen, yoga EMS training, sportvasten, voeding en nog veel meer? Dan zit je bij ons correct!
Neem vrijblijvend contact met ons op of kom langs in onze prachtige sportclub in het centrum van Eindhoven!